Croissantit

Croissantit kuuluvat usein jompaankumpaan viikonloppuaamuumme. Tähän asti olen kotona käyttänyt purkissa myytävää Danerolles valmistaikinaa, josta croissantit syntyvät nopeasti ja vaivattomasti, eikä maussakaan ole moitittavaa. Mielessäni on kuitenkin kangastellut itse tehdyn croissanttaikinan kokeileminen kotona, sitä kun on tullut viimeksi tehtyä koulussa isojen yleis- ja kaulauskoneiden avustuksella leipurivuoden aikana eli 2008 tai 2009. Pienen googlettelun jälkeen löysin Viva ciabatta! -blogista leipuripuoltani miellyttävän yksinkertaisen ohjeen, jossa ei kikkailtu pakastamisilla tai voin siivuttamisella juustohöylällä (?!?!). Aleksi neuvoo myös taikinan kaulaus- ja lepovaiheet. 

Puolitin reseptin ja sain viitisentoista croissanttia, joista suurimman osan pakastin viikonloppua odottamaan. Ja ihan hyvä että pakastin, vaati nimittäin muutaman harjoituspaistokerran, jotta löysin sopivan paistolämpötilan ja -ajan omalle uunillemme. 250 °C oli ihan liian kova lämpötila, pinta kärähti mutta sisus jäi raa'aksi. Seuraavien kuvien täydelliseen tulokseen johti 180 °C ja 20-25 min.

Leipuriopettajani opetti, että croissantit paistuvat parhaiksi patonkipellillä.

Ja ovathan nämä nyt maultaan ihan ylivertaisia kaupan croissantteihin verrattuna.


Sisuksen lehtevyyden ja venyvyyden yhdistelmä oli aika täydellinen!

Voi- ja taikinakerrosten kaulaaminen käsin hirvitti etukäteen, mutta ihan turhaan. Taikinan teko ei myöskään ollut niin isotöistä kuin olin etukäteen kuvitellut. Sen kun vain välillä vähän kaulaili ja taitteli, ja taas meni taikina jääkaappiin lepäilemään ja minä tekemään jotain muuta sillä aikaa. Meillä taidetaan tästä lähtien syödä useamminkin ihan itse tehtyjä croissantteja, vaikka onkin ihan kiva, että taikinaa saa myös helposti ja vaivattomasti kaupan hyllyltä silloin kun laiskottaa.

Kommentit

  1. Ite tykkään Pirkka tai Rainbow pakastecroissanteista, syödään niitä usein su aamuisin kahvin kanssa :) Mut vois kyllä olla kiva joskus kokeilla tehdä ite (kunhan saan vähän kivemman keittiön)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en olekaan niitä testannut, pitänee siis tutustua!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit