Nopeat nurjat silmukat

Olen viime aikoina huomannut useammassa blogissa tuskailtavan nurjien silmukoiden neulomisen kanssa. Se tuntuu paljon hitaammalta ja työläämmältä kuin oikeiden neulominen, varsinkin jos neulottava kappale on iso, kuten villapaita tai huivi. "Tavalliset" nurjat silmukathan neulotaan näin.


Tällä perinteisellä tavalla yhteen nurjaan silmukkaan menee ainakin tupla-aika oikeisiin verrattuna. Itse kuitenkin olen jo parin vuoden ajan neulonut nurjat tällä tavalla:


Paljon nopeampaa ja ranneystävällisempää, kieputtelua ei tule läheskään niin paljoa kuin perinteisessä tyylissä. Tässä on kuitenkin yksi pieni juju. Tavallisesti neulottunahan kappaleen oikea puoli näyttää tältä:


Kun taas tällä minun tyylilläni se näyttää tältä:


Silmukat siis jäävät puikolle eri päin kuin normaalisti. Tämä aiheuttaa pientä soveltamista ohjeiden luvussa. Silmukan etureuna onkin nyt takareuna. Jos haluat neuloa normaalia sileää neuletta, neulot jokaisen silmukan takareunasta. Jos taas pitäisi neuloa oikein kiertäen, silmukka pitää nostaa ja kääntää. Kaksi oikein yhteen tehdään kuten slip slip knit ja slip slip knit onkin nyt kaksi takareunoista oikein yhteen. Kamalan vaikeaa koittaa selittää kirjallisesti, mutta kokeilkaa - äkkiä sen hoksaa ja oppii!


Eipä enää ärsytä tehdä nurjia kerroksia, kun ne sujuvat yhtä sutjakkaasti kuin oikeiden silmukoiden neulominen!

Kommentit

 1. Mun aivot meinaa nyrjähtää, kun koitan ajatella :D Täytynee joku kerta ottaa kutimet käteen ja kokeilla. Mä vasenkätisenä oon ennen tehny nurjat silmukat "väärin". Jotenkin kuulemma jännästi kiertäen ne silmukat, ja opettelinpa vuosi sitten sen oikean tavan. Se on toiminut melko hyvin, vaikka tokihan se on hitaampaa kuin oikean neulominen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun aivot meinasi nyrjähtää, kun koitin saada asian selvästi kirjoitettua :D Itse olen sellainen oppija, että mun täytyy saada itse kokeilla ja tajuta tekemisen kautta se oikea tyyli. Siksi rohkaisen muitakin aina kokeilemaan! :)

   Poista
 2. Anonyymi5/5/14 11:48

  Mä olen aina tehnyt tuolla "nopeammalla" tyylillä ja näin se on mulle jo lapsena opetettu. Oon erehtynyt luulemaan sitä oikeaksi perinteiseksi tyyliksi?? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin, että näitä "perinteisiä" tyylejä on varmasti useampi, siksi laitoin lainausmerkit ensiksi. :) Päätin nyt kuitenkin puhua tuosta kiepsautustyylistä perinteisenä, koska sillä tavoin silmukat jäävät "oikein" päin puikolle, kuten kaikissa ohjeissa yleensä oletetaan.

   Poista
 3. Oliskohan niin että minäkin äitini opettamana harjoittelin pienenä tyttönä (50v sitten) tuolla nopeammalla tavalla, mutta opettaja varmaan käski tehdä nurjan noin kiertäen. Tai sitten se on toisinpäin koko asia, mutta noin kiertäen olen koko ikäni neulonut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ollut koskaan aikaisemmin edes ajatellut, että voisi olla muitakin tapoja neuloa nurja silmukka, kunnes pari vuotta sitten päädyin googlettelemaan asiaa. Yrityksen ja erehdyksen kautta tämä minunkin tyylini on syntynyt :)

   Poista
 4. Miulle on kans ala-asteelt asti opetettu neulomaan nurja tuolleen "nopeemmalla" tavalla :) Itseasias täst aiheest keskusteltiinki neulekeillassa, ku huomattiin, et monet tekee nurjan iha eri tavoin. Päädyttii siihe, et se taitaa riippuu paikkakunnasta, että miten tuo nurja on missäkin opetettu. Mie oon ite Etelä-Karjalasta kotosin ja siellä siis tuo helpompi tyyli. Kyl mie kummastelin neulekerhossa ku toiset kieputteli sitä lankaa vaik mite ja sit ne ihmetteli et mite mie neulon nurjat nii nopeesti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, tätä mä olen itsekin miettinyt että näin varmaan on. :) Otin tietoisen riskin kun puhuin "perinteisistä" ja "tavallisista" nurjista, mutta oletin tuskailijoiden tekevän tuolla kieputtelutavalla :)

   Poista
 5. Hei, miten olet lisännyt noihin kuviin tuon kätevän Pinterest-linkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.bloggersentral.com/2012/11/pinterest-pin-it-button-with-counter.html Täältä löytyvien ohjeiden avulla! :)

   Poista
 6. No nyt selvisi, miten jotkut kerkee neuloa vaikka mitä ja minä tuherran yhden neuleen kanssa ;) No, katsotaan kun kokeilen uutta tyyliä, miten nopeasti alkaa tulla valmista. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas kiva että tästä oli hyötyä! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit