Kolmen kilon omenapiiras ja maailman paras vaniljakastike

Vauva kasvaa hurjaa tahtia ja eilen rikottiin jo kolmen kilon painoraja! Sitä piti tietenkin juhlistaa. Olin sopivasti edellisenä päivänä hakenut siskoltani pussillisen omenoita, jotka huusivat päästä piirakkaan. Ja ei se piirakka nyt kuitenkaan kolmea kiloa painanut, vaikka otsikko ehkä vähän harhaanjohtava onkin.


Pohjan ohje on tarttunut mukaan joskus jostain leivontakirjasta ja täytteen sovelsin päästäni, ja hyvää tuli!


Piirakan kruunasi tietysti itse tehty vaniljakastike. Tämä on niin helppoa ja herkullista, että vaniljakastiketta tulee ostettua valmiina enää hätätapauksissa. Tai jos ei joskus vaan jaksa.


Omenapiiras

Pohja ja kuori:
5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
½ tl suolaa
150 g voita
½ dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi sekaan voi. Kun seos on murumaista, lisää vesi ja sekoita juuri ja juuri takaisin. Nosta jääkaappiin vähintään tunniksi. Sillä aikaa onkin hyvä putsata omenat - siihen saa menemään yllättävän kauan aikaa.

Täyte:
700-800 g siistittyjä omenalohkoja
2 dl fariinisokeria
1 dl perunajauhoja
3 tl kanelia
1 pienen sitruunan mehu

Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Kauli puolet taikinasta, nosta ja painele piirakkavuokaan. Ei haittaa, vaikka tulisi vähän yli reunojen. Kaada täyte pohjan päälle ja painele käsillä tiiviiksi. Terävinä törröttävät lohkot kannattaa kääntää piiloon. Täytekasa saa olla ihan kukkuroillaan, se laskeutuu uunissa ja paiston jälkeen. Kauli toinen puolikas taikinasta, rei'itä ja nosta täytteen päälle. Painele reunat kiinni toisiinsa ja siisti tarvittaessa. Paista uunin alatasossa 180 °C:ssa tunnin ajan. Nosta jäähtymään ritilälle.

Vaniljakastike

2,5 dl maitoa
1 vaniljatanko
2 isoa tai 3 pientä keltuaista
10 g maissitärkkelystä
50 g sokeria
10 g suolatonta voita

Kiehauta maito ja halkaistu sekä kaavittu vaniljatanko. Ota pois levyltä ja anna maustua 15 minuuttia. Poista vaniljatanko. Yhdistä keltuaiset, maissitärkkelys ja sokeri, lisää sekoittaen maitoon. Lämmitä kiehuvan vesihauteen yllä muutama minuutti koko ajan sekoittaen, kunnes seos selkeästi hieman paksuuntuu. Poista hauteesta, lisää kuutioitu voi ja sekoita. Jäähdytä nopeasti (esim. kylmässä vedessä tiskialtaassa), peitä tiukasti kelmulla ja nosta jääkaappiin.

Kommentit

Suositut tekstit