perjantai 11. huhtikuuta 2014

Maailman kaunein ja helpoin leipä


Ei taida olla parempaa tapaa aloittaa aamu kuin tuoreen leivän tuoksu. Tämä on niin helppo ja pomminvarma tapa tehdä rapeakuorista ja sisältä pehmeää, herkullista leipää, että se tuntuu melkein huijaukselta! Eipä ole muuten tullut enää ostettua kaupasta muuta kuin ruisleipää. Tarvitset vain uunipadan ja aikaa yön tai vaikka työpäivän yli. Tässä resepti on yksinkertaisimmillaan, mutta se on muunneltavissa loputtomasti. Osan jauhoista voi korvata vaikka ohrajauholla, sekaan voi heittää siemeniä tai vaikka liotettuja kaurahiutaleita. Tai porkkanaraastetta. Tai cheddar-raastetta. Tai kuullotettua sipulia...

7 dl vehnäjauhoja
0,5 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
3,5 dl lämmintä vettä

Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää lämmin vesi. Sekoittele taikina tasaiseksi. Halutessasi voit vaivata taikinaan sitkon saadaksesi vieläkin parempaa leipää. Ei haittaa jos ei huvita, aivan erinomainen leipä tulee ilmankin. Taikinan kuuluisi näyttää suunnilleen tältä.


Peitä kulho tiukasti kelmulla ja nosta jääkaappiin 12-18 tunniksi. Sen jälkeen taikinan kuuluisi olla löysempää ja kuplivaa. Ota kulho huoneenlämpöön, laita uuni kuumenemaan 225 °C ja laita samalla pata kuumentumaan uuniin.


Tässä on muuten leipurin paras apuväline, raappa! Omani olen saanut kouluaikoina vierailulla myllyssä. Suosittelen hankkimaan. Tämän avulla on helppo kaapia taikina kulhosta ja alustaa löysää taikinaa. Sillä hoituu myös pilkkominen. Ja kuivien taikinanjämien pöydästä irti rapsuttaminen.


Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa siitä pallo. Tai niin pallomainen kuin onnistuu. Taikina saattaa olla aika löysää. Sekään ei haittaa, lisää vain jauhoja. Jos haluat sekoittaa taikinaan siemeniä tmv., tee se tässä vaiheessa.

On muuten tosi vaikeaa koittaa kuvata vasemmalla kädellä ja yrittää riivata taikinaa samaan aikaan...

Kun taikina näyttää suunnilleen tältä, jätä se rauhaan...


...ja peitä löyhälti kelmulla. Uunin ja padan kuumennuttua poista kelmu, heitä pallero pataan ja laita kansi kiinni. Paista 30 min, jonka jälkeen poista kansi ja paista vielä 15 min.


Tadaa! 


Se on kuin taikuutta!


Se on niin kaunis! Ja herkullinen! Ja helppo! Voisin viljellä otsikon mukaisia superlatiiveja loputtomasti. Tehkää tätä leipää!


Alkuperäinen resepti Kädenvääntöä-blogista.

38 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta. Kokeilen huomenna, eli toivon yllättäväni sunnuntaiaamuna tuoreella leivällä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole oikein hyvä, toivottavasti onnistuu hyvin, olisi kiva kuulla sitten kokemuksia! :)

      Poista
  2. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla! Mutta pitääkö tässä käyttää kuivahiivaa? Meillä käytetään tavallista. Onnistuukohan sillä ja mikä mahtaisi olla määrä?! Kiva blogi sinulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän tuorehiivallakin onnistu yhtä hyvin :) yleensä tuorehiivaa laitetaan korvattaessa kolme kertaa enemmän kuin kuivahiivaa, mutta näihin pitkän kaavan mukaan kohotettuihin leipiin tarvitsee tosi vähän hiivaa, kokeilisin varmaan teelusikallisen kokoisella nokareella ja liottaisin hiivan veteen, muuten ihan saman ohjeen mukaan. Olisi kiva kuulla miten onnistuu! :)

      Poista
    2. Kiitos vinkistä! Tekisi mieli kokeilla jo tänä iltana. Eli ehkäpä jo huomenna tulen kertomaan, kuinka kävi. :)

      Poista
  3. Laitetaanko taikina muovitettuna pataan??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ei, kelmu siis pois ennen uunia! :)

      Poista
    2. Nyt korjattu ohjeisiinkin!

      Poista
  4. Vaikuttaa upealta, tätähän on kokeiltava heti viikonloppuna :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, tule ihmeessä kertomaan mitä tykkäsit! :)

      Poista
  5. Löysin tämän leivän ohjeen viime vuoden puolella ja sen jälkeen sitä on tullut tehtyä useasti. Aivan mielettömän hyvää on! Miten joku noin helppo voi olla noin hyvää? :D

    VastaaPoista
  6. Oooooh... mäkin haluan kokeilla tätä! Menee to do -listalle heti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Kiva kuulla, kerro sitten heti kokemukset! :)

      Poista
  7. Oi, mikä leipä! Heti seuraavaksi kokeiluun tämä ihana leipänen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, kokeile ihmeessä ja saa tulla kertomaan miten onnistui! :)

      Poista
  8. Mies muutama viikko sitten kokeili tätä ja sen jälkeen tehty useamman kerran. Suosittelen siis, tosi hyvän makuista ja tulee ihana kuori leipään! :)

    VastaaPoista
  9. Kiitos ohjeesta! Tätä pitää kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, kyllä kannattaa! :)

      Poista
  10. Taikina tekeytymässä :).

    VastaaPoista
  11. Aamulla selviää mikä tosta taikinaklöntistä tulee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sinullakin onnistui hyvin! :)

      Poista
    2. Todella hyvää tuli! Maistuu joka iikalle :) Kiitos ohjeesta!

      Poista
  12. Onnistui! Laitoin sinulle kiitokset blogissani. http://mellunhollywool.blogspot.fi/2014/04/ilosanoma-leipa.html. KIITOS!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, tosi kiva kuulla! :)

      Poista
  13. Nonni, nyt on kokeiltu. Olo oli kun maailman parhaalla pikkuvaimolla, kun aamupalapöytään kannoin tuoreen leivän ruutuliinaan käärittynä. :)
    Eli oikein helppo, nopea ja toimiva resepti. Kiitos!

    VastaaPoista
  14. Tätä on pakko testata! Uusi lukija ilmoittautuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpimästi tervetuloa ja kyllä ehdottomasti kannattaa testata! :)

      Poista
  15. Nyt olis jo pariin kertaan resepti testattu.. Toisella kertaa oli jo tehtävä tuplana kun eihän siitä ensimmäisestä riittänyt kunnolla koko porukalle :D sny21

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes ihanaa, sain siis antaa sinulle jotain takaisinkin! :)

      Poista
  16. Kysyisin, että miksi laitetaan jääkaappiin kohoamaan? Mulla ei pahemmin löystynyt/kuplinut taikina jääkaapissa. Netissä on paljon samantapaisia ohjeita ja niissä taas sanotaan, että huoneenlämpöön 12 - 18 tuntia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä kysymyksestäsi! Hiiva käyttäytyy kylmässä eri tavalla kuin lämpimässä. Jääkaapissa hiiva muodostaa hiilidioksidia eli kuplia hitaammin, jolloin taikinan sitkosta tulee parempi. Kuplat myös säilyvät paremmin kylmässä kuin lämpimässä taikinassa, jolloin leivästä tulee kuohkeampi. Lisäksi jääkaapissa taikinasta tulee paremman makuinen; pitkässä kohotuksessa huoneenlämmössä hiiva tuottaa taikinaan happamia aromeja, jotka taas jääkaappikohotuksessa jäävät pois.

      Poista
  17. Kiitos, aivan mieletön ohje ja todella hyvät kuvat. Kokeilin jo ja tuli todella ihanan rapea pinta aivan saman näköinen kun kuvassa. Tänään laitan uuden tulemaan lisäämällä mukaan kauraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi ihanasta kommentista! :) Kaurainen leipä maistuukin aivan ihanalta!

      Poista