sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Lankalauantain lankaprojekti

Olen jo pitkään halunnut kokeilla langan värjäystä itse, mutta ajatus kerän ostamisesta vain värjäysharjoittelua varten on tuntunut vähän hölmöltä. Kokeilulle kuitenkin tarjoutui ihan loistava tilaisuus, kun sain pitää tätä haalaria varten ostetut ja ylijääneet lankakerät vaivanpalkkana (suurkiitos Susanille vielä)! Etsiskelin netistä erilaisia ohjeita ja päädyin kokeilemaan helpoimmalta vaikuttanutta elintarvikeväreillä värjäystä.

Käytettävän langan on oltava suurimmaksi osaksi villaa, sillä kasvi- ja tekokuidut eivät värjäydy. Minulla oli tässä käytössä valkoinen 100 % merinovilla.

 Aluksi kerät vyyhditetään, koska väri ei muuten ulottuisi kerän keskustaan asti.


Sen jälkeen vyyhdit upotetaan ja kastellaan ihan läpikotaisin 1:4 etikka-vesiseoksella.


Kattilaan lasketaan reilusti vettä, itselläni taisi olla pari litraa. Vesi värjätään halutun väriseksi elintarvikevärillä. Minulla oli käytössä sekä jauhemaisia että nestemäisiä värejä. Vesi laitetaan liedelle lämpenemään, vyyhdit puristetaan kuivaksi ja upotetaan kattilaan. 


Väriveden lämpötila nostetaan hitaasti 90 °C:een. Lankoja sekoitellaan välillä varovasti, jotta väri levittyy tasaisesti joka puolelle. Lämpötilaa ei saa nostaa liian nopeasti eikä kiehuvaksi asti, eikä sekoittaminen saa olla liian voimakasta, ettei lanka huovutu! Kun 90 °C on saavutettu, kattila nostetaan pois liedeltä ja jätetään jäähtymään noin 40 °C:een. 


Tarpeeksi jäähtyneenä vyyhdit vielä huuhdellaan. Huuhteluveden on oltava suunnilleen samanlämpöistä kuin lanka, koska liian kylmä vesi voi huovuttaa langan vielä tässäkin vaiheessa. Huuhteluveden lämpötilaa voi vähitellen viilentää. Kun langasta ei enää irtoa väriä (itselläni ei irronnut yhtään yhdestäkään kerästä), vyyhti puristellaan kuivaksi ja jätetään kuivumaan.


Täysin kuivana vyyhdit voi keriä, ja sitten päästäänkin jo suunnittelemaan, mitä kaikkea ihanaa näistä voisikaan vielä syntyä... Harmi, etteivät värit tässä millään toistu yhtä herkullisina kuin luonnossa. Keltainen on oikeasti yhtä kirkas ja voimakas kuin sitruunankuori, oranssissa on kaunis syksyn vaahteranlehtien sävy, vaaleanpunainen on syvä ja kirkas, ja mintunvihreäkin harvinaisen ihana ja juuri sellainen, joksi sen toivoinkin tulevan.


En löytänyt mistään tietoa, kestääkö värjätty lanka pesun samalla tavalla kuin värjäämätön. Neuloin itse keltaisesta pienen mallitilkun ja heitin pesukoneeseen 40 °C hienopesuohjelmalle, enkä huomannut mitään eroa värissä ennen ja jälkeen pesun. Sopii siis myös lastenvaatteisiin!

Voisinpa sanoa, että oli harvinaisen onnistunut kokeilu! Tämä oli niin helppoa ja kivaa, että tulen varmasti värjäämään lankoja vielä uudestaankin. Ensi kerralla kokeiluun saattaakin mennä jo valmiiksi värillinen kerä.

8 kommenttia:

 1. Olipas mielenkiintoinen ja hyödyllinen postaus! Ehkä tämän innoittamana uskallan vielä itsekin kokeilla lankojen värjäämistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä, kyllä kannattaa ja se on vielä ihan superhelppoa! :) Jotenkin nämä itse värjätyt langat tuntuvat paljon ihanammilta ja erityisemmiltä, vaikka kaupasta sattuisikin löytymään ihan samanvärinen kerä... :D

   Poista
 2. Voi, minutnvihreä väri houkuttaa tällä hetkellä suuresti. Ehkä sitä uskaltautuisi kokeilemaan itsekin. Monet ovat kehuneet niitä Kool-Aid-värejä, joita saa isommista tavarataloista kuten Prisma tai Citymarket...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin olen kuullut, niillä saa varmasti ihania karkkivärejä aikaan, pitänee sitäkin testata joskus! Itse en laiskana jaksanut lähteä erikseen kauppaan, kun kotoakin löytyi tarvittavat välineet :D

   Poista
 3. Tällasesta neulottu työ on kyllä todellisen DIY:n edustaja! Pitääpä lisätä "pitäis tehä" -listalle tämä värjäyksen kokeilu, kuulostaa kivalta.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mulla pääsi puikoille jo tuo keltainen ;) Suosittelen kyllä kokeilemaan, kun se tosiaan on niin helppoa ja kivaa!

   Poista
 4. Kivoja juttuja sulla täällä blogissa, päädyin lukemaan vanhempiakin juttuja :) meillä taitaa olla muuten melkein samanikäiset lapset, hauskaa! Ottiko lanka hyvin värin itseensä vai oliko liemi paljon räikeämmän väristä suhteessa lopputulokseen? Pitääpä joskus testata itsekin (oon koklannut vain kasvivärjäystä kerran), hyvät ohjeet sulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta onpa ihanaa että tykkäsit noin paljon, kiitos, kiva kuulla! :) Samaa mäkin olen miettinyt, kun olen blogiasi lueskellut - mulla on juuri kolme vuotta täyttänyt poika ja viisikuukautinen (kuusi viikkoa ennenaikaisesti syntynyt) tytär. Ja kaiken lisäksi asutaankin lähekkäin, kun me pidetään majaa Vartioharjussa! :D Ainakin tämä lanka otti värin tosi hyvin, vesi oli melkein kirkasta, kun kaatelin sitä pois. Testaa ihmeessä, tää oli tosi helppoa ja kivaa!

   Poista