lauantai 3. tammikuuta 2015

Lankalaihis 2015

Olen aiemminkin sanonut, että jään monissa ilmiöissä vähän jälkijunaan. Näin kävi myös Lankalaihiksen kanssa. Huomasin sen niin myöhäisessä vaiheessa vuotta, etten enää viitsinyt osallistua. Joulukuun ajan googlettelin, josko lankalaihista järjestettäisiin myös seuraavana vuonna. Yhtäkään osumaa en löytänyt, ja ajattelin pitäväni sitten vain yksinäni laihiksen. Kuitenkin 1.1. Näppituntuman Amria julkaisi viime vuoden laihiksen tulokset ja ilmoitti samalla uudesta laihiksesta. Innoissani ilmoittauduin heti mukaan.

Lähtötilanne on minulla aika maltillinen: lankaa löytyy 4 kiloa ja 777 grammaa. Tässä on mukana kaikki jämät ja keskeneräisessä työssä kiinni olevat, mutta jätin pois Unelmapeittoon kuuluvat langat, sillä niitä en käyttäisi mihinkään muuhun ja peitto edistyy omaan hitaaseen tahtiinsa muiden neulomusten välissä.

Parin päivän ajan luetteloin, punnitsin, kerin ja kuvasin lankojani Ravelryn jemmaan. Nyt sielläkin on joka ikinen nöttönen. Olipahan vaan homma, mutta onneksi tuli tehtyä! Nyt on paljon helpompaa muistaa jemman sisältö, eikä lankaostoksiin tule ehkä sorruttua niin helposti, varsinkin kun Ravelrystä löytyy sellainen kätevä ominaisuus, että ohjetta katsoessani se ehdottaa neuletyöhön sopivia lankoja jemmastani. (Voisin tässä kohtaa luikauttaa ilmoille siirappisen lemmenlaulun Ravelrylle, tuo ihana neulojien aarreaitta!)

Koska 
1.) olen ensi kertaa mukana tässä 
2.) en ole aiemmin juurikaan punninnut töitäni enkä siksi oikein osaa arvioida langanmenekkiä
3.) neulon lähinnä ohuista eli kevyistä langoista
4.) en tiedä, millaisia kuvioita tuleva vuosi tuo tullessaan mm. muuton, lastenhoidon ja mahdollisten töiden saralta
5.) lankavarastoni ei alunperinkään ole suuren suuri
asetan itselleni kevyen haasteen saada vuoden loppuun mennessä lankajemma alle neljään kiloon, eli tavoitteeni on -777 g.

Luettelointitapaan nappasin idean SNY-pariltani Miukkulilta. Ihastelin syksyn ajan selkeän insinöörimäistä luetteloa, josta näkee koko kuluneen vuoden kulutuksen. Sisäinen nörttini hyrisee tyytyväisyydestä tällaisten excel-taulukkojen edessä!

Tästä siis lähdetään intoa ja määrätietoisuutta puhkuen liikkeelle, saapa nähdä miten käy!ostettu/saatu käytetty erotus
lähtötilanne 4777
4777
tammi

0
helmi

0
maalis

0
huhti

0
touko

0
kesä

0
heinä

0
elo

0
syys

0
loka

0
marras

0
joulu

0
yhteensä 4777 0 4777

14 kommenttia:

 1. Tsemppiä!
  Itelläni viime vuonna +20kg oli lankalaihiksen loppu tulos! Dääm!

  VastaaPoista
 2. Tänä vuonna en laihistele, mutta tuo taulukko sai vähän miettimään, entä jos kuitenkin ;) tsemppiä laihikseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutkin lopullisesti sytytti se taulukointi ja luettelointi. :D Siinä on jotain tosi tyydyttävää! Oikeastaan ihan sama, mikä laihiksen lopputulos on, on vaan mielenkiintoista nähdä kulutus näin konkreettisessa muodossa.

   Poista
 3. Tsemppia lankalaihikseen!
  Mun olis syytä myös viettää lankalaihista, mutta en uskalla laskea lähtötilannetta ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Mä ajattelin ryhtyä kuurille jo hyvissä ajoin ennen kuin tilanne lähtee käsistä ;)

   Poista
 4. En tiennytkään Raverlyssä olevan moisia toimintoja - täytynee itsekin syöttää langat sinne. Kiitos ideasta! :)

  VastaaPoista
 5. Kiva, että lähdit mukaan! Kiva tavoite, ei sen pidä mikään mahdoton ollakaan. Tsemppiä laihdutteluun!

  VastaaPoista
 6. Kauniita käsitöitä sinulla. Lykkyä laihikselle!

  VastaaPoista
 7. Lankalaihis on kyllä mahtavan hyvä idea! Onneksi mulla kaikki langat mahtuu yhteen sängynaluslaatikkoon, joka on vielä vähän vajaakin. Mun pulmani on keskeneräisten projektien kertyminen jokaiseen nurkkaan ja laatikkoon, kun se aloittaminen on niin elähdyttävää, mutta se valmistusprosessi taas ei niinkään. Aloitin vuoden alusta siihen liittyen sellaisen UFO 2015-haasteen, jossa listataan kaikki keskeneräiset löytyneet proggikset ja aina kun saa kaksi valmiiksi, on lupa aloittaa yksi uusi. Mulla 43sta projektista on valmistunut nyt viisi. Huh. :D
  Onnea matkaan ja kyllä se lankalaihiksesi hyvin menee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Alku ainakin näyttää jo ihan lupaavalta :D Mulla ei ole projektien kertymisongelmaa, kun en lievästi neuroottisena luonteena pysty pitämään kuin korkeintaan kahta keskeneräistä työtä samaan aikaan. Langatkin mahtuu ihan hyvin yhteen pyykkikoriin! :) Mutta UFO 2015 -haaste kuulostaa myös tosi mielenkiintoiselta ja tehokkaalta, tsemppiä siihen!

   Poista