sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Kun laskiaispulla meni tuuttiin

Pari viikkoa sitten törmäsin eräässä Facebook-ryhmässä vinkkiin tehdä laskiaspullat tuuttimuodossa. Ideana on, että lasten on helpompaa ja siistimpää syödä tuuttipullaa kuin tavallista. Innostuin heti, koska useampana vuonna meidänkin perheessämme on siivottu kerma- ja hillojälkiä ympäri poskia, käsiä, vaatteita, pöytää ja kaikkea muuta mahdollista, mihin taapero vikkeline sormineen ehtii. Olin vielä hieman epäileväinen, kun ojensin ensimmäisen pullatuutin kuopukselle, mutta se todella toimii! Syöminen oli paljon siistimpää ja helpompaa kuin perinteisen laskiaispullan - myös aikuiselle!

laskiaispullat

En tiedä mistä alkuperäinen idea on peräisin, mutta minun linkkivinkkini johti Frutti di mutsi -blogiin. Ensimmäisen kerran tein pullat alkuperäisellä reseptillä, mutta niistä tuli minun makuuni vähän liian kuivia. Tähän reseptiin säilytin perusajatuksen samana, mutta muutin jonkun verran aineksia ja niiden suhteita, tekotapaa sekä täytettä.

Tuuttipullat 
12 kpl

2,5 dl maitoa
1 dl sokeria
6-7 dl vehnäjauhoja
11 g kuivahiivaa TAI
25 g tuorehiivaa
ripaus suolaa
2 tl kardemummaa
1 kananmuna
75 g voita

Lisäksi: foliota tötteröihin, tötteröiden voiteluun ruokaöljyä tai vuokasprayta, pullien voiteluun kananmunaa sekä raesokeria, täytteeksi mansikkahilloa tai mantelimassaa, 4-5 dl vispikermaa ja ripaus vaniljajauhetta
Foliotötteröt kannattaa säästää, ne voi käyttää monta kertaa uudestaan! Vielä parempi vaihtoehto on tietenkin, jos kaapista löytyy tötterömuotit valmiina.

Aloita tekemällä pullataikina. Lämmitä maito kädenlämpöä reilusti lämpimämmäksi, n. 42 °C. Lisää muut aineet maidon sekaan voita lukuunottamatta. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa suurimmalla nopeudella 6 min tai kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää sekaan pehmeä voi ja vaivaa kunnes voi on täysin sekoittunut. Jätä taikina lämpimään paikkaan kohoamaan n. 45 minuutin ajaksi ja tee sillä aikaa foliotötteröt.

Minun tötteröni ovat n. 10 cm pituisia ja paksuimmasta kohdasta 4-5 cm levyisiä. Foliota yhteen tötteröön kului n. 40 cm. Taittelin sen ensin pituussuunnassa kolmin- tai nelinkerroin ja rullasin sitten tötteröksi, mutta tyyli on vapaa. Tötteröistä kannattaa tehdä ehkä vielä pari senttiä pidempiä.

Taiteltuasi tötteröt voitele ne pullasudin avulla rypsiöljyllä tai vaihtoehtoisesti suihki tötteröt molemmin puolin vuokasprayllä.


Taikinan kohottua tarpeeksi kumoa se jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmat pois.



Pyörittele taikinasta pötkylä.


Leikkaa pötkylä 12 tasakokoiseen palaan.


Pyörittele paloista 1-2 cm paksuisia ja n. 40 cm pituisia tankoja. 


Kierrä tangot tötteröiden ympäri niin, ettei pohjaan jää aukkoa. Alla kuvissa oma tyylini.




Ulkonäöstä ei pahemmin kannata tässä vaiheessa välittää, uuni kaunistaa! Pidä huolta, että tötteröä jää näkyviin vähintään 1 cm. Muuten pulla kohoaa reunan yli ja tötterön poistaminen pullaa repimättä on melko mahdotonta.

laskiaispullat

Kohottele lämpimässä paikassa liinan alla puolisen tuntia. Voitele kananmunalla ja ripottele raesokerit päälle. Paista 180 °C 12-14 min tai kunnes pullat ovat kauniin kullanruskeita. Anna valmiiden pullien jäähtyä muutama minuutti ja poista sitten foliotötteröt.

laskiaispullat

Lisää kermaan ripaus vaniljajauhetta ja vähän sokeria. Vatkaa kovaksi vaahdoksi ja siirrä jääkaappiin odottamaan.


Levitä jäähtyneiden pullatuuttien sisään reilu teelusikallinen hilloa. Helpoiten homma hoituu pikkulusikalla.

laskiaispullat
Puolet pullista jäi ilman raesokeria, kun uimahallireissulta kotiutunut poika sai pullahommissa olleen äidin pasmat sekaisin!

Siirrä kermavaahto massapussiin (eli pursotuspussiin), leikkaa kärki auki ja täytä pullat niin täyteen kuin haluat. Meillä riitti 4 dl kermaa ja jäi vähän ylikin, koska Huitula ei yhtään tykkää kermavaahdosta ja pari pullaa pidettiin pelkällä hillotäytteellä. Varaa kermaa 5 dl, jos haluat olla varma, että sitä riittää jokaiseen pullaan tarpeeksi.



Ja tadaa! Tuutin täydeltä laskiaista!

laskiaispullat

Pullat ovat parhaimmillaan heti tuoreena, mutta säilyvät myös jääkaapissa pari päivää.

laskiaispullat

Nyt olisikin hauska kuulla, mitä tykkäätte ideasta! Lapsiperheille suosittelen tätä ehdottomasti ja muillekin tämä on hauskaa vaihtelua!

laskiaispullat

Laittakaa siis tuuttipullat kokeiluun ja tulkaa raportoimaan tuloksia! Hauskaa laskiaisen odotusta jokaiselle - tänä vuonna laskiaissunnuntai on 15.2. ja laskiaistiistai 17.2.!

77 kommenttia:

  1. Ehdottomasti kokeiluun menee! Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! Olisi kiva kuulla tuloksista! :)

      Poista
    2. Meillä tykättiin!

      Poista
  2. Anonyymi1/2/15 11:30

    Mulla on sellaisia ihan metallisia tötteröitä, ja kiitos ideasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, enpäs tullut ajatelleeksi sellaisiakin olevan olemassa! Tein lisäyksen myös ohjeeseen :)

      Poista
    2. Hei mikä sen metali tötterön nimi on ja mistä oot ostanu

      Poista
    3. Hei mikä sen metali tötterön nimi on ja mistä oot ostanu

      Poista
    4. Taitaa olla nimeltään leivostötterö. Ainakin Confetti myy niitä :)

      Poista
  3. Näitä kokeilen ehdottomasti! Kiitos hyvästä kuvallisesta ohjeesta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla ja ole hyvä! :)

      Poista
  4. Ihana idea, pakko kokeilla!

    VastaaPoista
  5. Hauskaa vaihtelua, vaikkei lapsia vielä olekkaan :) näyttää kauniille ja toimivalle! Nyt vaan arvon, että raskinko luopua "vanhoista" pullista ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laskiaiseen on vielä kaksi viikkoa, hyvin ehtii tehdä molempia! :D

      Poista
  6. Hieno, homma tekis mieli kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pane ihmeessä kokeillen, helppoa ja hauskaa! :)

      Poista
  7. Voi wautsi!!! Taidan minäkin kokeilla tänä vuonna tuota mallia vaikka lapset onkin jo isoja =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna mennä, kyllä meilläkin syö näitä aikuisetkin! :)

      Poista
  8. Hieno idea.Täytyy pitää muistissa, kun laskiaispullia värkkään. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla ja ole hyvä! :)

      Poista
  9. Oi, loistavaa hauskuutta!
    Meillä lähtee kokeiluun aivan varmasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, ihana kuulla! :) Juuri tätä hainkin, oli omasta mielestänikin niin hauska idea!

      Poista
  10. Onpa kiva idea! Täytyy ehdottomasti kokeilla ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös! Pistä ihmeessä kokeillen! :)

      Poista
  11. Hei aivan mahtava idea, ja näyttää myös tosi helpoilta tehdä! Kiitos paljon vinkistä :)

    VastaaPoista
  12. Harvoin (en koskaan) leivon pullaa mut nyt kyllä ehkä pitää kokeilla! Tulee lapsuuden notskilla paistetut tikkupullat mieleen! Ah, ihanuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Superia! :) Toivottavasti innostut!

      Poista
  13. Tosi kiva idea! En olekaan aiemmin törmännyt tähän ajatukseen. Täytyy säästää talteen ja kokeilla joskus näitä itsekin. :)

    VastaaPoista
  14. Näitä on pakko tehdä! Kiitos ideasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes siistiä! :) Ole hyvä!

      Poista
  15. Pitää kokeilla jossain vaiheessa, tämä idea on vaan niin täydellinen! Nomnomnom

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama fiilis mullekin tuli kun nämä löysin! :D

      Poista
  16. Anonyymi3/2/15 18:00

    Ideana vanha. Mutta hyvä.
    Sarviksi meillä sanotaan. Ja aiettä tuosta jutun kuvista tuli ihan se makuki suuhun.
    Kait se häätyy itelläki tehä. Ainaki laskiaiseksi :)
    Kiitos muistutuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle ja ilmeisen monelle muullekin idea oli ihan ennennäkemätön :) Kiva että olen onnistunut ottamaan niin herkulliset kuvat! :D Leipomishommiin vaan!

      Poista
    2. Anonyymi4/2/15 11:00

      Juu leipomoissa,konditorioissa jne näitä sarvia ylleesä kaupan ollu Mitä ite oon nähny ja ostanu.
      Itellä pittää testailla gluteeniton kun muuttu ruokavalio.
      Taitaa olla viisain tehä rahka-voitaikina. Se 'lutteettoman' pullataikinan käsittely kun on mitä on .
      Kivvaa kevättä leipurit :)

      Poista
    3. Kiitos samoin! :)

      Poista
  17. Anonyymi4/2/15 11:57

    Oi miten herkullisen näkösiä! Mahtava idea, eikä ole monimutkainen tehä..Näitä syödään meillä sitten ensiviikon sunnuntaina:P Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi4/2/15 12:05

      Tuli vielä mieleen, että voisi tuon täytteen kermasta tehdä suklaisen, sulattamalla kerman joukkoon vähän suklaata..Meillä kun kaikki perheessä tahtoo olla semmosia suklaahiiriä;D

      Poista
    2. Hauskaa! :) Suklaaversion saat varmimmin onnistumaan, kun edellisenä iltana kiehautat kerman, kaadat sen suklaapalojen päälle ja sekoittelet kunnes suklaa on sulanut. Sitten nostat kulhon jäähtyneenä jääkaappiin, annat olla siellä kelmun alla yön yli ja seuraavana päivänä vatkaat suklaakerman vaahdoksi. Teet siis vaahdotetun ganachen! Itselläni meinaa vaahto monesti juoksettua, jos lisään suoraan siihen suklaata.

      Poista
  18. Mahtava idea ja uusi juttu oli minullekkin! Kokeilinkin näitä jo ja tuli aivan ihania. Pian nämä löytyvät minunkin blogistani... Kiitos ohjeista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, mahtavaa! :) Jään mielenkiinnolla odottamaan!

      Poista
  19. Taidan kipaista kaupan kautta hakemassa lisää kermaa. Jos jaksaisin iltapalaksi tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jihuu, loistavaa! :)

      Poista
    2. Todella hyviä: http://heidinhullutuksia.blogspot.fi/2015/02/pieni-ihana-tuuttipullia.html

      Poista
  20. Hauska muokkaus! :) Tästä pääsee alkuperäiseen reseptiin :) http://fruttidimutsi.blogspot.fi/2015/01/laskiaisen-tuuttipullat.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Sofia, toivottavasti huomasit että olen linkannut alkuperäisen lähteen myös omaan postaukseeni, löytyy reseptin yltä! En jätä lähteitä mainitsematta :)

      Poista
  21. Anonyymi9/2/15 07:39

    Moi. Rakastuin ideaan heti ja todellakin aijon kokeilla tuota keksintöä! :)
    T. Maxie

    VastaaPoista
  22. Vau, ihan mahtava idea. Sinun tuuttisi ovatkin onnistuneet loistavasti, ovat kauniin ja herkullisen näköisiä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Herkullisia ne olivatkin!

      Poista
  23. Anonyymi9/2/15 14:06

    Ihanan näköisiä ja varmasti perinteisiä kivempia syödä! Jää ehkä kuitenkin meillä kokeilematta, liikaa näpertämistä, tämä mamma kun vaan halkaisee pullan ja läsäyttää täytteet siihen sen kummempia pursottelematta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukin tyylilleen uskollisesti! :D

      Poista
  24. Onpa kiva idea! Tuli mieleeni voisko tuolla idealla tehdä myös suolaisella täytteellä, esim ruisperunataikinasta? Kukaan kokeillut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti onnistuu suolainen versio, vaikka perussämpylätaikinasta tai voitaikinasta! Ruis-perunataikinasta en osaa sanoa, kun en tunne rakennetta.

      Poista
  25. Törmäsin tähän kun ystäväni linkitti tämän tötterölaskiaspullan facebookissa..todellakin, tätä voisin testata, kyllä mahtava idea, varsinkin kun on lapsi joka ei voi ees syödä laskias pullaa juuri koska se sotkee :D jos tämä vaikka ei sotkisi...ihana idea..menee testaukseen...ehkä bloggaan idean myös linkittäen siut siihen <3 mahtava idea..kiitos <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Linkitä ihmeessä tähänkin, jos postailet! :)

      Poista
  26. Kokeilin! ens kerraks taidan ostaa sitä vuokasprayta, meinaan jäi muutama tuutti kiinni folioon vaikka kuinka yritin öljyllä sutia :( ehkä oli liian ohutta taikina siinä kohtaa vielä. puolet oli täydellisiä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu! :) Vuokaspray on kätevä myös kakkupohjien ja kahvikakkujen paistossa, suosittelen!

      Poista
  27. Aivan ihania olivat =) NAMS!! Onnistui jopa tälläseltä tuurileipurilta ;)

    VastaaPoista
  28. Helppo ja hyvä resepti. Ja totta tosiaan, ipanat ei sotkeneet läheskään niin pahasti :) Suosittelen kokeilemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kumarrus, kiva kun tulit kertomaan! :)

      Poista
  29. Tosi helppo ja hyvä resepti. Ja totta tosiaan, ipanat ei sotkeneet läheskään niin pahasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä, tätä siisteyden ilosanomaa on jaettava eteenpäin! :D

      Poista
  30. Ihana ja hauska tää idea, kiitos tästä :) Lainasin ideaasi ja juuri tänään paistoin näitä laskiaisen kunniaksi. Itse päädyin leipomaan näistä sellaisia pikkuisia versioita. Jos kiinnostaa, niin minun tuuttipulla kuvan voi käydä kattoo blogistani: http://valtavirrassa.blogspot.fi/2015/02/pikkuruiset-tuuttipullat.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, käyn kurkkaamassa! :)

      Poista
  31. Ai että tuli herkullisia ja tuo pullataikina oli tosi hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava juttu! :) Minusta pullataikinaan kuuluu ehdottomasti kardemumma, se antaa sille niin hyvän maun!

      Poista
  32. eksyin blogiisi viime viikolla ja päätin kokeilla leipoa laskiaiseksi maukkailta näyttäviä tötteröpullia. Tervetuloa maistiaisille blogiini http://viinasilta.blogspot.fi/2015/02/totteropullat-varjarin-tapaan.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kävit täällä, minä kävin myös vierailulla! :)

      Poista
  33. Me leivottiin tänään laskiaispullia (vähän myöhässä tosin, mutta eikai sillä ole niin väliä!) ja käytin tätä ohjetta. Tuli oikein hyviä, vaikka ei niin hienoja kun sun tekemät ;) Tästä lähin pitää tehä laskiaspullat aina näin, ei tullut melkein ollenkaan sotkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että muillakin toimii yhtä hyvin! :)

      Poista
  34. Taikina vasta nousemassa, tötteröitä väkästelty. Toivottavasti onnistunut tekeleissäni, kun en pullaa yleensä tee.

    VastaaPoista