Kun laskiaispulla meni tuuttiin
Pari viikkoa sitten törmäsin eräässä Facebook-ryhmässä vinkkiin tehdä laskiaspullat tuuttimuodossa. Ideana on, että lasten on helpompaa ja siistimpää syödä tuuttipullaa kuin tavallista. Innostuin heti, koska useampana vuonna meidänkin perheessämme on siivottu kerma- ja hillojälkiä ympäri poskia, käsiä, vaatteita, pöytää ja kaikkea muuta mahdollista, mihin taapero vikkeline sormineen ehtii. Olin vielä hieman epäileväinen, kun ojensin ensimmäisen pullatuutin kuopukselle, mutta se todella toimii! Syöminen oli paljon siistimpää ja helpompaa kuin perinteisen laskiaispullan - myös aikuiselle!
En tiedä mistä alkuperäinen idea on peräisin, mutta minun linkkivinkkini johti Frutti di mutsi -blogiin. Ensimmäisen kerran tein pullat alkuperäisellä reseptillä, mutta niistä tuli minun makuuni vähän liian kuivia. Tähän reseptiin säilytin perusajatuksen samana, mutta muutin jonkun verran aineksia ja niiden suhteita, tekotapaa sekä täytettä.
Tuuttipullat
12 kpl
2,5 dl maitoa
1 dl sokeria
6-7 dl vehnäjauhoja
11 g kuivahiivaa TAI
25 g tuorehiivaa
25 g tuorehiivaa
ripaus suolaa
2 tl kardemummaa
2 tl kardemummaa
1 kananmuna
75 g voita
Lisäksi: foliota tötteröihin, tötteröiden voiteluun ruokaöljyä tai vuokasprayta, pullien voiteluun kananmunaa sekä raesokeria, täytteeksi vadelmahilloa tai mantelimassaa, 4-5 dl vispikermaa ja ripaus vaniljajauhetta
Foliotötteröt kannattaa säästää, ne voi käyttää monta kertaa uudestaan! Vielä parempi vaihtoehto on tietenkin, jos kaapista löytyy tötterömuotit valmiina.
Foliotötteröt kannattaa säästää, ne voi käyttää monta kertaa uudestaan! Vielä parempi vaihtoehto on tietenkin, jos kaapista löytyy tötterömuotit valmiina.
Aloita tekemällä pullataikina. Lämmitä maito kädenlämpöä reilusti lämpimämmäksi, n. 42 °C. Lisää muut aineet maidon sekaan voita lukuunottamatta. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa suurimmalla nopeudella 6 min tai kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää sekaan pehmeä voi ja vaivaa kunnes voi on täysin sekoittunut. Jätä taikina lämpimään paikkaan kohoamaan n. 45 minuutin ajaksi ja tee sillä aikaa foliotötteröt.
Minun tötteröni ovat n. 10 cm pituisia ja paksuimmasta kohdasta 4-5 cm levyisiä. Foliota yhteen tötteröön kului n. 40 cm. Taittelin sen ensin pituussuunnassa kolmin- tai nelinkerroin ja rullasin sitten tötteröksi, mutta tyyli on vapaa. Tötteröistä kannattaa tehdä ehkä vielä pari senttiä pidempiä.
Taiteltuasi tötteröt voitele ne pullasudin avulla rypsiöljyllä tai vaihtoehtoisesti suihki tötteröt molemmin puolin vuokasprayllä.
Taikinan kohottua tarpeeksi kumoa se jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmat pois.
Pyörittele taikinasta pötkylä.
Leikkaa pötkylä 12 tasakokoiseen palaan.
Pyörittele paloista 1-2 cm paksuisia ja n. 40 cm pituisia tankoja.
Kierrä tangot tötteröiden ympäri niin, ettei pohjaan jää aukkoa. Alla kuvissa oma tyylini.
Ulkonäöstä ei pahemmin kannata tässä vaiheessa välittää, uuni kaunistaa! Pidä huolta, että tötteröä jää näkyviin vähintään 1 cm. Muuten pulla kohoaa reunan yli ja tötterön poistaminen pullaa repimättä on melko mahdotonta.
Kohottele lämpimässä paikassa liinan alla puolisen tuntia. Voitele kananmunalla ja ripottele raesokerit päälle. Paista 180 °C 12-14 min tai kunnes pullat ovat kauniin kullanruskeita. Anna valmiiden pullien jäähtyä muutama minuutti ja poista sitten foliotötteröt.
Lisää kermaan ripaus vaniljajauhetta ja vähän sokeria. Vatkaa kovaksi vaahdoksi ja siirrä jääkaappiin odottamaan.
Levitä jäähtyneiden pullatuuttien sisään reilu teelusikallinen hilloa. Helpoiten homma hoituu pikkulusikalla.
Puolet pullista jäi ilman raesokeria, kun uimahallireissulta kotiutunut poika sai pullahommissa olleen äidin pasmat sekaisin! |
Siirrä kermavaahto massapussiin (eli pursotuspussiin), leikkaa kärki auki ja täytä pullat niin täyteen kuin haluat. Meillä riitti 4 dl kermaa ja jäi vähän ylikin, koska Huitula ei yhtään tykkää kermavaahdosta ja pari pullaa pidettiin pelkällä hillotäytteellä. Varaa kermaa 5 dl, jos haluat olla varma, että sitä riittää jokaiseen pullaan tarpeeksi.
Ja tadaa! Tuutin täydeltä laskiaista!
Pullat ovat parhaimmillaan heti tuoreena, mutta säilyvät myös jääkaapissa pari päivää.
Nyt olisikin hauska kuulla, mitä tykkäätte ideasta! Lapsiperheille suosittelen tätä ehdottomasti ja muillekin tämä on hauskaa vaihtelua!
Laittakaa siis tuuttipullat kokeiluun ja tulkaa raportoimaan tuloksia! Hauskaa laskiaisen odotusta jokaiselle - tänä vuonna laskiaissunnuntai on 15.2. ja laskiaistiistai 17.2.!
Ehdottomasti kokeiluun menee! Kiitos vinkistä.
VastaaPoistaKiva! Olisi kiva kuulla tuloksista! :)
PoistaMeillä tykättiin!
PoistaMulla on sellaisia ihan metallisia tötteröitä, ja kiitos ideasta.
VastaaPoistaOkei, enpäs tullut ajatelleeksi sellaisiakin olevan olemassa! Tein lisäyksen myös ohjeeseen :)
PoistaHei mikä sen metali tötterön nimi on ja mistä oot ostanu
PoistaHei mikä sen metali tötterön nimi on ja mistä oot ostanu
PoistaTaitaa olla nimeltään leivostötterö. Ainakin Confetti myy niitä :)
PoistaNäitä kokeilen ehdottomasti! Kiitos hyvästä kuvallisesta ohjeesta. :)
VastaaPoistaKiva kuulla ja ole hyvä! :)
PoistaIhana idea, pakko kokeilla!
VastaaPoistaMahtavaa!
PoistaHauskaa vaihtelua, vaikkei lapsia vielä olekkaan :) näyttää kauniille ja toimivalle! Nyt vaan arvon, että raskinko luopua "vanhoista" pullista ;)
VastaaPoistaLaskiaiseen on vielä kaksi viikkoa, hyvin ehtii tehdä molempia! :D
PoistaHieno, homma tekis mieli kokeilla!
VastaaPoistaPane ihmeessä kokeillen, helppoa ja hauskaa! :)
PoistaVoi wautsi!!! Taidan minäkin kokeilla tänä vuonna tuota mallia vaikka lapset onkin jo isoja =)
VastaaPoistaAnna mennä, kyllä meilläkin syö näitä aikuisetkin! :)
PoistaHieno idea.Täytyy pitää muistissa, kun laskiaispullia värkkään. Kiitos!
VastaaPoistaKiva kuulla ja ole hyvä! :)
PoistaOi, loistavaa hauskuutta!
VastaaPoistaMeillä lähtee kokeiluun aivan varmasti :)
Jes, ihana kuulla! :) Juuri tätä hainkin, oli omasta mielestänikin niin hauska idea!
PoistaOnpa kiva idea! Täytyy ehdottomasti kokeilla ;-)
VastaaPoistaEikös! Pistä ihmeessä kokeillen! :)
PoistaHei aivan mahtava idea, ja näyttää myös tosi helpoilta tehdä! Kiitos paljon vinkistä :)
VastaaPoistaKiitos ja ole hyvä! :)
PoistaHarvoin (en koskaan) leivon pullaa mut nyt kyllä ehkä pitää kokeilla! Tulee lapsuuden notskilla paistetut tikkupullat mieleen! Ah, ihanuus!
VastaaPoistaSuperia! :) Toivottavasti innostut!
PoistaTosi kiva idea! En olekaan aiemmin törmännyt tähän ajatukseen. Täytyy säästää talteen ja kokeilla joskus näitä itsekin. :)
VastaaPoistaHienoa, kiva kuulla! :)
PoistaNäitä on pakko tehdä! Kiitos ideasta :)
VastaaPoistaJes siistiä! :) Ole hyvä!
PoistaPitää kokeilla jossain vaiheessa, tämä idea on vaan niin täydellinen! Nomnomnom
VastaaPoistaSama fiilis mullekin tuli kun nämä löysin! :D
PoistaIdeana vanha. Mutta hyvä.
VastaaPoistaSarviksi meillä sanotaan. Ja aiettä tuosta jutun kuvista tuli ihan se makuki suuhun.
Kait se häätyy itelläki tehä. Ainaki laskiaiseksi :)
Kiitos muistutuksesta.
Minulle ja ilmeisen monelle muullekin idea oli ihan ennennäkemätön :) Kiva että olen onnistunut ottamaan niin herkulliset kuvat! :D Leipomishommiin vaan!
PoistaJuu leipomoissa,konditorioissa jne näitä sarvia ylleesä kaupan ollu Mitä ite oon nähny ja ostanu.
PoistaItellä pittää testailla gluteeniton kun muuttu ruokavalio.
Taitaa olla viisain tehä rahka-voitaikina. Se 'lutteettoman' pullataikinan käsittely kun on mitä on .
Kivvaa kevättä leipurit :)
Kiitos samoin! :)
PoistaOi miten herkullisen näkösiä! Mahtava idea, eikä ole monimutkainen tehä..Näitä syödään meillä sitten ensiviikon sunnuntaina:P Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta;)
VastaaPoistaTuli vielä mieleen, että voisi tuon täytteen kermasta tehdä suklaisen, sulattamalla kerman joukkoon vähän suklaata..Meillä kun kaikki perheessä tahtoo olla semmosia suklaahiiriä;D
PoistaHauskaa! :) Suklaaversion saat varmimmin onnistumaan, kun edellisenä iltana kiehautat kerman, kaadat sen suklaapalojen päälle ja sekoittelet kunnes suklaa on sulanut. Sitten nostat kulhon jäähtyneenä jääkaappiin, annat olla siellä kelmun alla yön yli ja seuraavana päivänä vatkaat suklaakerman vaahdoksi. Teet siis vaahdotetun ganachen! Itselläni meinaa vaahto monesti juoksettua, jos lisään suoraan siihen suklaata.
PoistaMahtava idea ja uusi juttu oli minullekkin! Kokeilinkin näitä jo ja tuli aivan ihania. Pian nämä löytyvät minunkin blogistani... Kiitos ohjeista...
VastaaPoistaJes, mahtavaa! :) Jään mielenkiinnolla odottamaan!
PoistaTaidan kipaista kaupan kautta hakemassa lisää kermaa. Jos jaksaisin iltapalaksi tehdä.
VastaaPoistaJihuu, loistavaa! :)
PoistaTodella hyviä: http://heidinhullutuksia.blogspot.fi/2015/02/pieni-ihana-tuuttipullia.html
PoistaHauska muokkaus! :) Tästä pääsee alkuperäiseen reseptiin :) http://fruttidimutsi.blogspot.fi/2015/01/laskiaisen-tuuttipullat.html
VastaaPoistaMoi Sofia, toivottavasti huomasit että olen linkannut alkuperäisen lähteen myös omaan postaukseeni, löytyy reseptin yltä! En jätä lähteitä mainitsematta :)
PoistaMoi. Rakastuin ideaan heti ja todellakin aijon kokeilla tuota keksintöä! :)
VastaaPoistaT. Maxie
Kiva kuulla! :)
PoistaVau, ihan mahtava idea. Sinun tuuttisi ovatkin onnistuneet loistavasti, ovat kauniin ja herkullisen näköisiä ♥
VastaaPoistaKiitos! :) Herkullisia ne olivatkin!
PoistaIhanan näköisiä ja varmasti perinteisiä kivempia syödä! Jää ehkä kuitenkin meillä kokeilematta, liikaa näpertämistä, tämä mamma kun vaan halkaisee pullan ja läsäyttää täytteet siihen sen kummempia pursottelematta :D
VastaaPoistaKukin tyylilleen uskollisesti! :D
PoistaOnpa kiva idea! Tuli mieleeni voisko tuolla idealla tehdä myös suolaisella täytteellä, esim ruisperunataikinasta? Kukaan kokeillut?
VastaaPoistaVarmasti onnistuu suolainen versio, vaikka perussämpylätaikinasta tai voitaikinasta! Ruis-perunataikinasta en osaa sanoa, kun en tunne rakennetta.
PoistaTörmäsin tähän kun ystäväni linkitti tämän tötterölaskiaspullan facebookissa..todellakin, tätä voisin testata, kyllä mahtava idea, varsinkin kun on lapsi joka ei voi ees syödä laskias pullaa juuri koska se sotkee :D jos tämä vaikka ei sotkisi...ihana idea..menee testaukseen...ehkä bloggaan idean myös linkittäen siut siihen <3 mahtava idea..kiitos <3
VastaaPoistaKiva kuulla! Linkitä ihmeessä tähänkin, jos postailet! :)
PoistaKokeilin! ens kerraks taidan ostaa sitä vuokasprayta, meinaan jäi muutama tuutti kiinni folioon vaikka kuinka yritin öljyllä sutia :( ehkä oli liian ohutta taikina siinä kohtaa vielä. puolet oli täydellisiä :D
VastaaPoistaKiva juttu! :) Vuokaspray on kätevä myös kakkupohjien ja kahvikakkujen paistossa, suosittelen!
PoistaAivan ihania olivat =) NAMS!! Onnistui jopa tälläseltä tuurileipurilta ;)
VastaaPoistaIhana kuulla! :)
PoistaJes! ;)
VastaaPoistaHelppo ja hyvä resepti. Ja totta tosiaan, ipanat ei sotkeneet läheskään niin pahasti :) Suosittelen kokeilemaan :)
VastaaPoistaKiitos ja kumarrus, kiva kun tulit kertomaan! :)
PoistaTosi helppo ja hyvä resepti. Ja totta tosiaan, ipanat ei sotkeneet läheskään niin pahasti :)
VastaaPoistaKiitos! Kyllä, tätä siisteyden ilosanomaa on jaettava eteenpäin! :D
PoistaIhana ja hauska tää idea, kiitos tästä :) Lainasin ideaasi ja juuri tänään paistoin näitä laskiaisen kunniaksi. Itse päädyin leipomaan näistä sellaisia pikkuisia versioita. Jos kiinnostaa, niin minun tuuttipulla kuvan voi käydä kattoo blogistani: http://valtavirrassa.blogspot.fi/2015/02/pikkuruiset-tuuttipullat.html
VastaaPoistaKiva kuulla, käyn kurkkaamassa! :)
PoistaAi että tuli herkullisia ja tuo pullataikina oli tosi hyvää!
VastaaPoistaMahtava juttu! :) Minusta pullataikinaan kuuluu ehdottomasti kardemumma, se antaa sille niin hyvän maun!
Poistaeksyin blogiisi viime viikolla ja päätin kokeilla leipoa laskiaiseksi maukkailta näyttäviä tötteröpullia. Tervetuloa maistiaisille blogiini http://viinasilta.blogspot.fi/2015/02/totteropullat-varjarin-tapaan.html
VastaaPoistaKiva kun kävit täällä, minä kävin myös vierailulla! :)
PoistaMe leivottiin tänään laskiaispullia (vähän myöhässä tosin, mutta eikai sillä ole niin väliä!) ja käytin tätä ohjetta. Tuli oikein hyviä, vaikka ei niin hienoja kun sun tekemät ;) Tästä lähin pitää tehä laskiaspullat aina näin, ei tullut melkein ollenkaan sotkua!
VastaaPoistaKiva kuulla että muillakin toimii yhtä hyvin! :)
PoistaTaikina vasta nousemassa, tötteröitä väkästelty. Toivottavasti onnistunut tekeleissäni, kun en pullaa yleensä tee.
VastaaPoistaFlora Cousine rasva toimi paremmin kuin ruokaöljy
VastaaPoista